Fraudeurs detailhandel sneller herkend

0
885
Fraudeurs sneller opgemerkt door gebruik register

De gezamenlijke aanpak van winkeliers om interne  fraudeurs aan te pakken lijkt zijn vruchten af te werpen. Frauderend personeel wordt steeds sneller herkend binnen een lopende sollicitatie. Dit blijkt uit het jaarverslag van de stichting Fraude Aanpak Detailhandel.

Afgelopen jaar liepen in totaal 661 fraudeurs tegen de lamp omdat ze via het Waarschuwingsregister van de stichting Fraude Aanpak Detailhandel werden herkend. Ten opzichte van een jaar eerder betekent dat een stijging van ruim 25 procent. Bert van Steeg, secretaris van de FAD, zegt daarover: “We zien dat het register steeds vaker gebruikt wordt bij sollicitaties om nieuwe medewerkers te screenen. De stijging van het aantal treffers laat zien dat we er steeds beter in slagen om fraudeurs buiten de deur te houden.” Er was een flinke stijging van het gebruik van het register waarneembaar. in 2015 werden 474.000 sollicitanten gescreend via het register. In 2012 werden 114.000 personen gescreend.

Interne fraude door medewerkers koste de winkeliers een hoop geld. Elk jaar gaat het om 190 miljoen euro. Het Waarschuwingsregister van de stichting FAD lijkt een effectief middel om oneerlijke mensen sneller te kunnen weren. Van Steeg zegt daarover: “Met deze vorm van zelfregulering, wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de aanpak van interne fraude. Via het FAD worden ook de gebruikte fraudeprocedures in de detailhandel versterkt en krijgen we meer grip op de omvang van de problematiek. Niettemin blijft interne fraude een grote kostenpost voor de winkeliers. We hopen dan ook dat nog meer winkeliers gebruik zullen maken van het register.”

Een groot aantal grootwinkelbedrijven is inmiddels al aangesloten bij het FAD. Inmiddels vallen ongeveer 200.000 mensen die werkzaam zijn in de detailhandel onder de werkingssfeer van het register.

Het gemaakte jaarverslag met daarin de cijfers over frauderend personeel zal een dezer dagen worden aangeboden aan minister Kamp van Economische Zaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here