Etnisch profileren acceptabel volgens onderzoek

0
724
Grootverdieners politie toegenomen

Naar aanleiding van het staande houden van rapper Typhoon in Zwolle heeft Maurice de Hond een onderzoek uitgevoerd naar etnisch profileren. De rapper werd eerder deze week door de politie van de weg gehaald omdat de dienders vonden dat zijn dure auto niet bij zijn leeftijd en huidskleur zou passen. Uit het onderzoek van Maurice de Hond blijkt dat twee derde van de Nederlands zich kunnen vinden in het etnisch profileren.

Wel verschilt de mening hierover met de politieke kleur van de mensen die werden ondervraagd door de onderzoeker. Personen die vooral links stemmen (SP, PvdA, Groenlinks) hebben minder begrip voor deze werkwijze van de politie, 40 procent kan zich heeft begrip hiervoor. PVV en VVD stemmers zijn absolute voorstanders van deze werkwijze van de politie. Driekwart is van mening dat mensen op basis van leeftijd, auto en huidskleur staande gehouden mogen worden. Slechts 30 procent is van mening dat etnisch profileren een vorm van racisme is. 20 Procent van de ondervraagden is de mening toegedaan dat de Nederlandse politie racistische kenmerken vertoont door er een dergelijke werkwijze op na te houden.

Ruim 54 procent van de mensen die mee hebben gedaan aan het onderzoek vinden de excuses die de politie van Zwolle heeft gemaakt richting de rapper op zijn plaats.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here