Axis onderzoekt: 60% Nederlanders voelt zich onveilig in openbare ruimtes

0
918
Axis voert onderzoek uit

Axis Communications kwam onlangs met het onderzoek ‘Hoe veilig is uw stad?’ en de resultaten van het onderzoek zijn alarmerend. Axis liet het onderzoek uitvoeren door een onafhankelijk bureau dat duizend mensen benaderde met een vragenlijst.

De resultaten kunnen schokkend genoemd worden; ruim zestig procent van de ondervraagden voelt zich onveilig in openbare ruimtes en ruim negentien procent bleef thuis van een bepaalde activiteit vanwege veiligheidsredenen. Het ging dan om zaken als een bioscoopbezoek, concertbezoek of een festival. Axis zegt de resultaten van het onderzoek  mee te nemen in de ontwikkeling van zijn Safe-City concept en biedt dit aan via een gratis digitale white-paper.

Hoewel een veilig en geborgen gevoel één van de basisrechten van een mens is blijkt uit het onderzoek dus dat dit voor veel mensen niet geldt. Voor Axis belangrijk om te weten, op die manier kan het bedrijf inzicht krijgen hoe het Safe Cities kan ontwikkelen en hoe de burger staat ten opzichte van plannen die de overheid ontwikkelt op dit gebied.

Zo laat het rapport bijvoorbeeld zien dat burgers overwegend positief staan tegenover de inzet van beveiligingscamera’s. 72 procent van de ondervraagden is positief over de inzet van camera’s op straat en op openbare plaatsen en ruim 77 procent staat positief tegenover het gebruiken van camera’s in het openbaar vervoer. 63 procent gaf aan niet het gevoel te hebben dat het gebruik van camera’s in het openbaar vervoer inbreuk maakte op de privacy. 60 Procent van de mensen die de vragenlijst kregen gaven aan geen negatieve impact op hun gevoel van privacy te ervaren als het ging om het gebruik van camera’s in onder meer openbare ruimte. Daarmee kan worden vastgesteld dat men gemiddeld genomen een veilig gevoel krijgt bij het gebruik van beveiligingscamera’s.

Ondanks dat men dus overwegend positief staat tegenover de inzet van camera’s zijn er maar weinig burgers die zelf camera’s plaatsen. 8 procent van ondervraagden gaf aan zelf een camera te hebben geplaats in of rondom het huis. Dit lage percentage kan waarschijnlijk worden toegeschreven aan het feit dat men vindt dat camerabewaking een taak is van de overheid. 70 procent gaf aan teleurgesteld te zijn in de overheid als het gaat om veiligheid en beveiliging. 49 procent is van mening dat er betere straatverlichting geplaatst zou kunnen worden, 35 procent gaf aan dat er meer beveiligingscamera’s geïnstalleerd zouden kunnen worden en 54 procent is van mening dat er strenger gestraft zou moeten worden om misdaden te kunnen voorkomen.

Al met al kan dus worden gesteld dat Nederlanders over het algemeen positief tegenover de inzet van meer technologie staan. “De Nederlandse bevolking geeft duidelijk aan open te staan voor de inzetvan technologie voor een veiliger gevoel. De overheid doet er goed aan te luisteren naar de burgers zodat ze weet waar de behoeftes liggen. Door samen te werken met private partijen en alle beschikbare technologie slim in te zetten, waar mogelijk te koppelen en te analyseren, kan de Nederlandse overheid effectief inspelen op de vraag naar meer veiligheid in onze maatschappij” zegt Edwin Roobol, Regional Director Middle Europe van Axis Communications. Het betreffende onderzoek kun je hier aanvragen.

De online enquête werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Xtreme. Het onderzoek werd ingevuld door ruim 1000 respondenten tussen de 18 en 64 jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here