Europese grens- en kustwacht stap dichterbij

0
865
geldloper aangehouden op verdenking diefstal

De oprichting van een Europese grens- en kustwacht is door overleg van de 28 EU-lidstaten weer en stap dichterbij gekomen. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) liet weten dat de EU-lidstaten mogelijk in april al hun goedkeuring kunnen geven aan het plan.

Volgens Dijkhoff is de oprichting nodig om de buitengrenzen te bewaken. Hij toonde zich dan ook erg tevreden met de voortgang die is geboekt tijdens de onderhandelingen en is optimistisch over een goedkeuring van de lidstaten in april.

De Europese grens- en kustwacht moet zich gaan bezighouden met het indammen van de stroom vluchtelingen die naar Europa toe komen. De dienst krijgt bevoegdheden om in te grijpen als een land de grenscontroles zelf niet op orde kan krijgen. De EU-lidstaten kunnen dan worden verplicht om apparatuur zoals vingerafdrukmachines te leveren en opgeleid personeel te sturen. Op die manier moet worden voorkomen dat landen worden “overspoeld” met asielzoekers.

Vorig jaar zijn er tienduizenden vluchtingen naar Europa gereisd in de hoop op een beter bestaan. Veel landen konden de snelle toestroom niet meer aan en dringen aan op maatregelen.In alle landen zijn diverse noodlocaties ingericht om de mensen op te kunnen vangen. De oprichting  van een Europese grens- en kustwachtdienst is een van de maatregelen om de stroom vluchtingen in te kunnen dammen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here