Werkdruk te hoog beveiligers Schiphol

0
959
Personeel vliegtuigen krijgt vaker te maken met agressie

Ondanks dat het voor passagiers en bezoekers van onze nationale luchthaven lijkt of alles op rolletjes loopt, niets is minder waar zo blijkt uit recente berichten van het FNV. De werkdruk is inmiddels zo hoog opgelopen dat het juist uitvoeren van hun taken bijna niet meer mogelijk is voor de beveiligers die aan het werk zijn op de luchthaven.

De invoering van Central Security had een verbetering moeten zijn voor passagiers en werknemers, maar niets is minder waar. De rijen worden langer en langer en daardoor loopt de werkdruk ook op. Bijkomend gevolg is dat de risico’s groter worden en de kans op onveilige situaties ook toeneemt. Deze resultaten kwam en uit een onderzoek van het FNV waar 550 beveiligers aan meededen. De resultaten van het onderzoek zullen bij wijze van statement worden aangeboden aan Schiphol met daarbij een pakket aan eisen om de situatie meer werkbaar en veiliger te maken.

Het onderzoek werd gedaan tijdens de relatief rustige winterperiode, maar ook dan is de werkdruk hoog onder de beveiligers. Ruim 89 procent van de ondervraagden heeft aangegeven dat de werkdruk is toegenomen sinds juli 2015. Oorzaken zijn vooral de inzet van veel te weinig personeel, problemen met de apparatuur en de aansturing door de luchthaven zelf.

Volgens Simon Wever, beveiliger op Schiphol, is Central  Security iets uit een science fiction film. “Het is schone schijn, want al die moderne apparatuur ten spijt, de werkdruk, het lawaai, het licht en de slechte leiding zorgen er alleen maar voor dat wij ons werk niet kunnen doen. En dan ziet het er wel mooi uit, maar voor ons is er nauwelijks mee te werken.”

Uit het onderzoek blijkt verder dat de pauzes te kort zijn om te kunnen herstellen en dat men veel te lang achtereen door moet werken (61 procent). Volgens de betrokken beveiligers allemaal factoren die een negatief effect hebben op de alertheid en de uitvoering van de werkzaamheden. Ook hebben ze last van lawaai, extreme temperaturen en is de verlichting niet goed ingesteld. In totaal geeft 66 procent van de respondenten aan dat de veranderingen die in juli 2015 zijn doorgevoerd een negatief effect hebben opgeleverd voor wat betreft de alertheid van de beveiligers en dat dit risico’s voor gezondheid en veiligheid op de werkplek oplevert.

De problemen zouden mede worden veroorzaakt omdat Schiphol al jaren bezig is met bezuinigingen voor wat betreft de inzet van beveiliging. Betrokken beveiligingsbedrijven zijn daardoor verwikkeld geraakt in een concurrentiestrijd die zijn weerga niet kent. Vaak geven aandeelhouders hier toestemming voor ook al weten ze dat ze daarmee bepaalde risico’s nemen.

De betrokken beveiligers zijn het zat en eisen daarom werk onder gezonde omstandigheden. Ze willen namelijk hun werk professioneel en met veel plezier kunnen uitoefenen. Ze hebben samen met de uitkomsten van het onderzoek een aantal eisen aangeboden aan Schiphol:

  • De normen voor veilig en gezond werken zoals omschreven door TNO in 2010 moeten worden nageleefd, inclusief een pauze elke 2 uur.
  • Een onafhankelijk en gespecialiseerd instituut moet onderzoek gaan doen naar de burn-out klachten waar veel beveiligers mee te maken hebben gekregen.
  • Om de veiligheid te kunnen waarborgen eisen de beveiligers dat Schiphol samen met hen en een onafhankelijk en gespecialiseerd bedrijf een plan maakt waarin op korte termijn de problemen kunnen worden opgelost omtrent verlichting, geluid, temperatuur en het huidige management.
  • Er moeten voldoende collega’s worden ingezet tijdens elke dienst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here