Dreigingsniveau Nederland bijna kritiek

0
933
geldloper aangehouden op verdenking diefstal

Er zijn in Nederland 4 dreigingsniveaus en volgens minister van der Steur van Veiligheid en Justitie zitten we inmiddels tegen het hoogste dreigingsniveau aan. Op dit moment is het niveau substantieel.

Volgens de minister komt dit door de gebeurtenissen met de Thalys, er werden eerder al extra maatregelen genomen op stations en in treinen. Ook zouden er nog enkele andere zaken zijn die ervoor zorgen dat het hoogste niveau bijna is bereikt. Welke zaken dit precies zijn is niet bekendgemaakt door het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Wel zijn er wederom extra maatregelen genomen. Zo is de Nederlandse ambassade in Brussel extra beveiligd, er zijn Belgische militairen zichtbaar aanwezig voor het gebouw. Ook andere ambassades hebben extra bewaking gekregen. Tot nu toe kreeg de Belgische politie hulp van 160 militairen, dit is door de Belgische regering verhoogd naar 200 militairen. Dit besluit is genomen op advies van het Strategisch Comité voor Inlichtingen en Veiligheid.

Opbouw van de 4 dreigingsniveaus (bron)

Minimaal:
Bij niveau minimaal is er amper aanwezigheid van nationale en internationale terroristische netwerken en is het niet waarschijnlijk dat er aanslagen gepland worden. De open samenleving en het risicokarakter van een moderne samenleving houden dit niveau in stand.

Beperkt:
Bij een beperkt dreigingsniveau worden er geen nieuwe trends of fenomenen waar dreiging vanuit gaat onderkend. De activiteiten van terroristische netwerken zijn belemmerd en Nederland wordt niet of nauwelijks genoemd in verklaringen van serieus te nemen terroristische netwerken

Substantieel:
Er worden nieuwe trends en fenomenen waar dreiging vanuit gaat ontdekt en de kans dat er een aanslag in Nederland zal plaatsvinden is reëel. Aanslagen vinden plaats in andere, met Nederland vergelijkbare, landen. Radicalisering en rekrutering vinden al op aanzienlijke wijze plaats en Nederland wordt geregeld genoemd in verklaringen van serieus te nemen terroristische netwerken.

Kritiek:
Bij het hoogste dreigingsniveau zijn er zeer sterke aanwijzingen dat er een aanslag in Nederland zal plaatsvinden. Om tot dit dreigingsniveau te komen heeft in Nederland al een aanslag plaatsgevonden en zijn vervolgaanslagen zeer waarschijnlijk. Nederland wordt daarbij vaak genoemd in zeer serieus te nemen verklaringen van terroristische netwerken en specifieke doelen worden daarbij serieus bedreigd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here