Advocaat eist verbod op nekklem

0
878
C2000 onvoldoende beveiligd

Advocaat Willem Jebbink eiste afgelopen woensdag tijdens een kort geding in Den Haag dat er een verbod komt op het gebruik van de nekklem. Reden is dat deze klem nog steeds wordt gebruikt, maar dat agenten hierin niet worden getraind. Agenten krijgen wel uitleg en opleidingen over het gebruik van vuurwapens, handboeien en pepperspray.

De politie traint de agenten bewust niet in het gebruik van de nekklem om er voor te zorgen dat deze alleen als uiterste redmiddel wordt gebruikt. De nekklem werd gebruikt tijdens de aanhouding van Mitch Henriquez, dit werd de man fataal. Hij stierf naar alle waarschijnlijkheid door zuurstofgebrek. Door dit fatale voorval zijn 5 agenten aangemerkt als verdachte en zijn op non-actief gezet.

Het kort geding is aangespannen door activist Frank van der Linde die zegt dat ook hij als Nederlands burger terecht of onterecht aangehouden kan worden waarbij de politie de nekklem inzet. De landsadvocaat twijfelt of van der Linde de aangewezen persoon is om een dergelijk verbod te eisen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here