Bijna helft ZZP contracten afgekeurd

0
998
Bijna helft modelovereenkomsten afgekeurd

In mei van dit jaar werd de vervanger van de VAR verklaring ingezet door de belastingdienst, de Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Na een WOB verzoek van MKB Belangen blijkt dat het merendeel van de ingediende overeenkomsten zijn afgekeurd door de Belastingdienst.

De Belastingdienst kreeg sinds 1 mei van dit jaar 4481 modelovereenkomsten binnen van zzp’ers. Daarvan werden er 1033 afgekeurd. De helft van het totaal aantal verzoeken is nog in behandeling.

In slechts 370 gevallen werd de overeenkomst goedgekeurd. Bij 814 gevallen werd de aanvraag tussentijds ingetrokken zo meldt staatssecretaris Wiebes van Financiƫn.

MKB Belangen spreekt van een bloedbad in de drie maanden dat de nieuwe wet geldt. Adrienne van Veen, directeur MKB Belangen: “In juli concludeerden we al dat de DBA gefaald heeft. Maar van de cijfers die nu naar buiten zijn gekomen schrikken we enorm”.

Uit de stukken die zijn opgevraagd door MKB Belangen blijkt ook dat de Belastingdienst gemiddeld elf weken nodig heeft om een overeenkomst te beoordelen. Het streven was zes weken.

De woordvoerder van Wiebes noemt de kritiek onzin. “Er is absoluut geen sprake van een bloedbad. Er komen nu zaken naar voren waarbij het de vraag is of iemand zzp’er is of in vast dienstverband. Daar is de Wet DBA precies voor bedoeld”.

Wiebes is niet van plan om de Wet DBA in te trekken of aan te passen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here