Inbraakgolf crematoria Oost-Nederland

0
1281
inbraakgolf teistert crematoria

Crematoria in Oost-Nederland hebben de afgelopen maanden bezoek gehad van inbrekers die het vooral hadden gemunt op as-sieraden. De politie onderzoekt waarom crematoria opeens het slachtoffer zijn van een ware inbraakgolf.

Volgens Jaap Blaak, voorzitter van de Landelijke Vereniging van Crematoria, staat de schade die door de inbrekers wordt veroorzaakt niet in verhouding tot wat er wordt buitgemaakt. De schade is vaak enorm terwijl crematoria vaak maar een beperkt aantal as-sieraden in de vitrine hebben liggen. Ook de voorraden zijn maar klein. As-sieraden, zoals bijvoorbeeld kettingen en ringen, worden gebruikt om de as van overledenen in te bewaren.

“Vrijwel alle crematoria hebben maar een paar showmodellen in huis, het meest wordt getoond op internet”, zegt de voorzitter. Bij een inbraak in een crematorium in Aalten was de schade alleen al ruim 7.000 euro. Ook  in Apeldoorn, Zwolle, Arnhem en Dieren werden crematoria het slachtoffer van de inbrekers. Ook hier stond de aangerichte schade niet in verhouding met de goederen die zijn weggenomen.

De politie van Oost-Nederland is druk bezig met het onderzoek maar kan nog niet prijsgeven of dezelfde groep inbrekers verantwoordelijk is voor alle inbraken. Alle leden van de Landelijke Vereniging van Crematoria hebben inmiddels een brief ontvangen waarin ze worden gewaarschuwd om extra alert te zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here