Nog steeds te lange diensten politieagenten

0
709
Nog steeds te lange diensten voor agenten

Ondanks dat de CAO voor agenten de laatste jaren behoorlijk verbeterd is moeten ze nog steeds te lange diensten werken. In 2016 werd de Arbeidstijdenwet ruim honderdduizend keer overtreden ondanks toezeggingen van de korpsleiding dat dit zou verbeteren.

In totaal werden er ruim 244.000 overtredingen begaan op zestigduizend medewerkers. Dit komt ook omdat de politie soms uitzonderingen mag maken als belangrijke politietaken in het geding kunnen komen. Buiten deze overtredingen was het aantal in 2016 (100.417) nauwelijks lager dan in 2015 (103.244)

De roosteraars van de Landelijke Eenheid (24.000), Rotterdam (12.000), Amsterdam (14.000) en Oost-Nederland (19.500) lapten de regels het vaakst aan hun laars.

Uit inspectierapporten die nieuwsdienst ANP heeft opgevraagd is duidelijk geworden dat het politieapparaat al meerdere boetes opgelegd heeft gekregen vanwege de overtredingen. Dat gebeurde onder meer in 2015 bij de Dienst Bewaken en Beveiligen, onder meer verantwoordelijk voor de veiligheid van Geert Wilders. Werkweken van ruim zeventig uur waren geen uitzondering. Ook diensten van 20 uur aaneengesloten arbeid werden ingepland.

In 2013 beloofde de korpsleiding al beterschap maar de laatste cijfers laten dus weinig verbetering zien. Het doel was om in 2015 op nul overtredingen uit te komen maar daar is niets van terechtgekomen. Door terreurdreigingen en vluchtelingeninstroom is het takkenpakket van de dienders alleen maar uitgebreider geworden terwijl de capaciteit hetzelfde is gebleven.

“We streven ernaar onze roosters zo te maken dat zij voldoen aan de Arbeidstijdenwet. Maar in de praktijk blijft het bestaan dat politiemensen in geval van calamiteiten langer ingezet worden”, aldus een woordvoerder van de politie.

De korpsleiding wil nu gaan onderzoeken of men anders met de regels om kan gaan. Defensie en brandweer hoeven onder sommige omstandigheden overtredingen niet te verantwoorden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here