Breda legt agressievelingen stapverbod op

0
905
Breda wil agressievelingen zes maanden gebiedsverbod opleggen

Agressief gedrag in de stapwereld van Breda wordt straks nog strenger bestraft. Agressievelingen kunnen nu al drie maanden worden geweerd uit de stad op stapavonden, dat wordt zes maanden.

Burgemeester Paul Depla wil de algemene plaatselijke verordening aanpassen zodat hij de maatregel door kan voeren zo heeft hij in een brief aan de gemeenteraad bekendgemaakt.

Aanleiding voor de nieuwe maatregel is het geweld tegen agenten tijdens carnaval. Depla had al aangegeven te gaan onderzoeken hoe de huidige maatregel effectiever ingezet kon worden.

Na intensief overleg met justitie en politie kom de burgervader met het nieuwe voorstel. Hij maakt onder meer gebruik van zaken die in de voetbalwereld al langer gebruikt worden. Hooligans kunnen op wedstrijddagen al bij stadions worden geweerd.

Mensen die de orde verstoren kunnen nu een verbod krijgen voor drie maanden en mogen dan de gehele stad niet meer in. In het nieuwe voorstel van Depla krijgen mensen een ontzegging van zes maanden specifiek gericht op de stapavonden.

Ook wil Depla kijken of mensen een verbod kunnen krijgen voor een specifieke happening, bijvoorbeeld carnaval of oudjaar. “Er zijn bijvoorbeeld mensen van buiten de stad die alleen met carnaval naar Breda komen. Als die zich schuldig maken aan geweld, kan ik die een gebiedsverbod van zes maanden opleggen, maar daar heb je niet zoveel aan. Dan kan ik ze beter verbieden dat ze twee jaar geen carnaval mogen komen vieren”, aldus Depla. Wettelijk gezien is twee jaar het maximum.

De voorgestelde nieuwe maatregel is vooral voor mensen die extreem geweld gebruiken of geweld plegen tegen hulpverleners. Maar ook veelplegers van lichte vergrijpen kunnen de maatregel opgelegd krijgen.

Depla hoopt de nieuwe maatregel zo snel mogelijk in te kunnen zetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here