Stroomstootwapen voor het eerst ingezet bij aanhouding

0
687
negen maanden cel voor man die mishandelingen pleegde

In Zwolle heeft de politie zaterdag 18 maart voor het eerst gebruik gemaakt van het stroomstootwapen tijdens een aanhouding. Dit meldt politie.nl.

De melding kwam rond 15.45 uur binnen. Een onder invloed zijnde man reageerde agressief richting voorbijgangers en vernielde diverse spullen. De man in kwestie was al vaker aangehouden voor openbare dronkenschap en pleegde daarbij standaard verzet. Ook nu reageerde hij agressief, ondanks verschillende waarschuwingen.

Toen hij zich probeerde te verzetten tegen de aanhouding werd besloten het stroomstootwapen te gebruiken. Daarna lukte het de man aan te houden en mee te nemen naar het bureau. De man liep geen letsel op en met twee processen-verbaal voor openbare dronkenschap en weerspannigheid heengezonden.

De Nederlandse politie begon in februari met een proef met tasers. In Zwolle, Amersfoort en Rotterdam worden sinds die tijd ruim 300 politiemensen opgeleid om de stroomstootwapens te kunnen gebruiken. Agenten mogen het wapen alleen gebruiken na een afgeronde training en het meerdere keren of voor langere periodes gebruiken van de wapens wordt afgekeurd.

De politie heeft hiervoor enkele tientallen stroomstootwapens van het model Taser X2 aangeschaft. Dit wapen kan op afstand worden gebruikt; het vuurt twee pijltjes af die met een geïsoleerde stroomdraad met het wapen verbonden blijven. De pijltjes boren zich in de kleding of huid en geven dan enkele seconden een stroomstoot van een paar duizend volt. De stroomstoot blokkeert de elektrische signalen van de hersenen naar de spieren, waardoor de verdachte tijdelijk verlamd raakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here