Vaker smartphonecontrole grens VS

0
1574
Illegale marktplaats offline gehaald door politiediensten

Er wordt bij Amerikaanse grenscontroles steeds vaker om inzag in smartphones gevraagd. Dat blijkt uit gegevens die zijn opgevraagd door NBC News. In 2016 werden 25.000 reizigers gevraagd medewerking te verlenen, dat is 500% meer dan in voorgaande jaren. Voor 2017 verwacht men een nieuw record, in februari alleen al werden 5.000 telefoons gecontroleerd.

Grenscontroleurs kunnen inzage eisen in alle elektronica zoals laptops, e-readers en smartphones. Normaal gesproken zijn er wettelijke beperkingen maar aan de grenzen gelden die niet. Dat betekent dat controleurs zonder een gerechtelijk bevel inzage in apparatuur kunnen eisen. Ze kunnen zelfs eisen een pincode of wachtwoord af te staan.

NBC News sprak met 25 Amerikanen die te maken kregen met de controle. 23 van hen waren moslim. Sommigen werden ondervraagd over hun geloof en zaten urenlang vast op de luchthaven of op een grenspost.

Het is niet duidelijk of de regeringen van Obama en Trump de beperkingen hebben versoepeld of dat individuele grenscontroleurs op eigen houtje besluiten om apparatuur te doorzoeken.

Senator Ron Wyden zegt dat de controles “de veiligheid en de vrijheid van het Amerikaanse volk” op het spel zetten. “Ordelievende Amerikanen worden in dit digitale sleepnet gevangen.”

Wyden wil daarom een wetsvoorstel indienen waardoor apparatuur ook aan de grenzen alleen met een gerechtelijk bevel doorzocht mag worden. Het vragen van wachtwoorden zou met het wetsvoorstel illegaal worden. Voor niet-Amerikanen zou er niets veranderen.

Een woordvoerder van de Amerikaanse douane wilde geen commentaar geven naar het vaker controleren van onder andere smartphones.Dit omdat er inmiddels een onderzoek gaande is. Ze ontkende wel dat grenscontroleurs etnisch profileren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here