Speciale GGZ locaties voor agenten

0
920
C2000 onvoldoende beveiligd

De Nationale Politie is in onderhandeling over drie speciale ggz-instellingen waar voorzieningen komen voor agenten die in psychische nood verkeren. Het gaat om speciale geïsoleerde opvangplaatsen om te voorkomen dat agenten de hand aan zichzelf slaan. Nu weigeren agenten vaak zorg omdat ze niet tussen de andere patiënten terecht willen komen.

Elk jaar maken ongeveer zeven agenten een einde aan hun leven. In 2016 waren er binnen de regio Noord-Nederland zelfs drie sterfgevallen binnen een paar maanden. Twee van deze gevallen worden nog onderzocht. Bijna de helft van de agenten pleegt zelfmoord met het dienstwapen. Het blijkt kinderlijk eenvoudig te zijn om ook buiten diensttijd een wapen op te halen bij het bureau. Om misbruik te voorkomen worden er duidelijkere regels opgesteld over het innemen en weer teruggeven van de wapens.

Agenten voelen zich vaak niet begrepen als ze nu naar een psycholoog of psychiater stappen. Het blijkt dat ze uit kostenoverwegingen vaak naar iemand toe worden gestuurd die nog maar net afgestudeerd is. Net afgestudeerden hebben geen enkel idee hoe het is om in de loop van een pistool te kijken of een wapen vast te houden zo zegt Geert Priem, voorzitter van politievakbond ANPV.

Op dit moment kunnen politiemensen alleen terecht bij de stichting Basis in Doorn. De komende maanden neemt de politie een definitieve beslissing over de speciale opvang. Volgens politiewetenschapper Jaap Timmer is het een goed initiatief dat er speciale zorg komt voor de dienders. “In landen om ons heen is dit al gebruikelijk. De drempel voor de agenten om hulp in te schakelen wordt een stuk lager. Ik verwacht dat het aantal gevallen van suïcide hierdoor zal dalen”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here