Vakbond ACP: burgerwacht heeft schijn tegen

0
1033
burgerwacht heeft schijn van knokploeg

ACP, de vakbond voor de politie in Nederland, waarschuwt dat er burgerwachten in Nederland zijn die beginnen te lijken op knokploegen. De ACP vindt dit zorgelijk en vindt dat geweld voorbehouden is aan de politie.

Het gebruik van geweld is “een monopolie van de politie” aldus een woordvoerder van de ACP, en er zijn burgerwachten die dat dreigen te ondermijnen. Vicevoorzitter Erwin Koenen zegt: “Dat de politie samenwerkt met burgers die als extra ogen en oren van de politie fungeren is zeer relevant. Positieve voorbeelden genoeg daarvan.”

Volgens Koenen is een samenwerking tussen burger en politie prima maar dienen er wel duidelijke grenzen te worden gesteld. “Zo’n burgerwacht kan haar optreden en eventueel aangewend geweld gaan legitimeren met het argument dat zij samenwerken met de politie, terwijl daar geen enkel recht aan kan worden ontleend.”

Onlangs kwam een burgerwacht uit Kootwijkerbroek nog in het nieuws omdat ze met honden en helikopters zoekt naar inbrekers. “Een groep burgers die op verdachten gaat jagen en dan ook geweld gaat gebruiken is onacceptabel”, aldus Koenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here