Wetsvoorstel voor gewapende beveiligers op schepen

0
674
Wetsvoorstel pleit voor gewapende beveiligers op schepen

De partijen VVD en CDA willen een nieuwe wet indienen die het mogelijk moet maken om beveiligers met wapens in te zetten op koopvaardijschepen. Op dit moment kan alleen defensie zorgen voor bewapende soldaten op de schepen. Het wetsvoorstel kan niet op steun van de PvdA rekenen, die wil graag dat defensie de beveiliging blijft verzorgen.

Het is nog niet zeker of het voorstel de stemronde in de Tweede Kamer doorkomt. De PvdA is sowieso tegen, die vindt dat er voldoende andere mogelijkheden zijn om de schepen te bewaken en omdat het geweldsmonopolie bij de overheid moet blijven. Daarnaast is er nog nooit een Nederlands schip overvallen en kunnen reders er voor kiezen om onder escorte van defensie te varen. De rederij kan ook besluiten om te gaan varen onder de vlag van een EU land dat wel gewapende beveiligers in kan zetten.

De roep om particuliere bewapende beveiligers is al langer gaande. De Koninklijke Nederlandse Vereniging van Reders zou graag met de particuliere bedrijven in zee gaan. Het zou makkelijker zijn en minder duur dan wanneer men een beroep op defensie moet doen.

In het wetsvoorstel staat dat alleen streng gecertificeerde bedrijven de werkzaamheden mogen uitvoeren en dat er een helder protocol geschreven moet worden voor de gevallen dat een schip wel wordt aangevallen. In een dergelijke situatie is het beveiligingsbedrijf namelijk verantwoordelijk en moet elk incident dan ook melden bij het Openbaar Ministerie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here