Personeel bouwmarkt ingezet tegen terreur

0
1144
Personeel bouwmarkten moet letten op verdachte aankopen

Personeel van winkels waar grondstoffen voor explosieven worden verkocht worden ingezet tegen de strijd tegen het terreur. Tuincentra, bouwmarkten en groothandels meten direct de politie waarschuwen als klanten een grote hoeveelheid van bijvoorbeeld kunstmest of aceton koopt.

Personeel van de bouwmarkten Karwei en Gamma kregen als eerste een flyer uitgereikt van de politie waarop staat wat ze moeten doen als klanten grote hoeveelheden van bijvoorbeeld kunstmest willen kopen. In de flyer staat onder meer wat normale hoeveelheden zijn. Personeel krijgt ook extra scholing door e-learning programma’s.

Deze programma’s moeten de medewerkers trainen in het herkennen van verdacht gedrag, zoals klanten die nerveus worden of grote bedragen willen afrekenen met contant geld. De kassabediende moet dan vragen waar de klant de grondstoffen voor wil gebruiken. Kan hij daar geen duidelijk antwoord op geven dan worden de videobeelden en kentekens van de betrokken voertuigen doorgestuurd naar de politie.

De maatregel zou volgens het Algemeen Dagblad volgen uit de Wet Precursoren voor Explosieven die op 1 juni in werking is getreden. Deze wet moet er voor zorgen dat terroristen hun grondstoffen niet kunnen kopen bij winkels en groothandels. Ook bij de verkoop van meerdere explosieve stoffen aan één klant dient winkelpersoneel oplettend te zijn.

Anders Breivik, dader van aanslagen in Noorwegen in 2011, wist op deze manier ook aan grondstoffen voor explosieven te komen.

Eric Jan Schipper van Intergamma, waar de bouwmarkten Gamma en Karwei ook onder vallen zegt dat zijn personeel al veel langer let op verdachte aankopen. Hij benadrukt dat zijn personeel alleen instructies heeft gekregen voor letten op afwijkend gedrag en niet op het uiterlijk van klanten. Ook bouwmarkt Hornbach heeft zijn personeel al eerder instructies gegeven omdat in maart twee terreurverdachten werden aangehouden vanwege winkeldiefstal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here