Duizenden bedrijven slachtoffer afpersing

0
883
Duizenden bedrijven gedupeerd door afpersing

MKB Nederland heeft op basis van onderzoek en signalen die ze van leden hebben gekregen geconstateerd dat elk jaar duizenden bedrijven last hebben van afpersing. Eerder werd nog bekend dat de Staatsloterij ruim vierduizend euro betaalde aan een man die veel druk op de organisatie uitoefende om geld te betalen.

Ondanks de duizenden gevallen van afpersing neemt de politie elk jaar maar een tiental gevallen in behandeling. Uit cijfers van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatie Centrum zou zelfs blijken dat 1 procent van de bedrijven te krijgt met afpersing. Er zou dan ook gesproken kunnen worden over een serieus probleem.

Els Prins van MKB Nederland is ook van mening dat het om een serieus probleem gaat en aangepakt moet worden: “Duizenden bedrijven worden er in Nederland jaarlijks de dupe van. En het grijpt enorm in op je leven. In je bedrijf, in je relatie en hoe je in het leven staat. Ons advies is om meteen af te kappen, aangifte te doen en onze vertrouwenslijn te bellen. Als je eenmaal toegeeft loop je het risico om er nooit meer vanaf te komen.”

Volgens Prins zijn er verschillende methodes om bedrijven te dwingen om geld te betalen. “Ze dreigen met van alles, kakkerlakken in de sla bijvoorbeeld, of ze laten weten dat zij weten waar je kinderen wonen, dat is voor een ondernemer natuurlijk vreselijk. Het geeft een erg onveilig gevoel.”

Volgens Prins is het probleem ook vele malen groter dan dat uit de cijfers zou blijken. “1 procent klinkt als weinig, maar als je weet dat we 1,7 miljoen bedrijven hebben in Nederland, dan gaat het wel om duizenden bedrijven. Ook ZZP-ers kunnen het slachtoffer worden. Als zij werken voor grote bedrijven, dan zijn zij de kwetsbare schakel waar afpersers zich op richten.”

Vaak durven bedrijven geen aangifte te doen omdat ze bang zijn voor imagoschade of represailles. Het bedrag dat overgemaakt moet worden boeken ze dan maar af als kostenpost.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here