Burenruzies bestaan al sinds jaar en dag, de laatste jaren zijn er zelfs tv programma’s aan gewijd. wel blijken burenruzies steeds heftigere vormen aan te nemen, vooral in de randstad. He dichtbevolkte gebied zou een reden kunnen zijn voor de ruzies. Mensen leven dichter op elkaar. In totaal heeft een kwart van de bevolking ruzie of wel eens ruzie gehad met de buren.
Het Rechtsbijstandverzekering Informatie Centrum wilde de ruzies in kaart brengen en deed onderzoek. In het tweede kwartaal van 2016 werden ruim 2100 mensen ondervraagd en tijdens deze vragen kwamen een aantal interessante en opmerkelijke dingen naar voren.
26 procent van de mensen gaf aan wel eens ruzie te hebben gehad met de buren. Van de ondervraagden zouden dus 526 personen te maken hebben gehad met een burenruzie. Met namen mensen die in Zuid Holland wonen hebben vaak te maken met, en zijn vaak betrokken bij, burenruzies. Van de 526 meldingen kwamen deze namelijk allemaal uit de provincie Zuid Holland. In Flevoland daarentegen komen ruzies met de buren bijna niet voor. Bijna 2 procent van de mensen die meededen aan het onderzoek uit de provincie Flevoland had wel eens te maken (gehad) met burenruzies.
De voornaamste reden om ruzie te maken en te krijgen is geluidsoverlast door bijvoorbeeld muziek, huilende kinderen en schreeuwen. Ook verbouwingen, parkeeroverlast, privacyschending en het recht van overpad zijn klaarblijkelijk aanleiding om mot te krijgen met de buren.