Overheid zou kosten beveiliging Schiphol moeten dragen

0
638
Overheid zou deel beveiligingskosten luchthaven moeten betalen

Om de huidige concurrentiepositie te kunnen behoudenĀ zijn de Nederlandse luchtvaartbranche en werkgeversorganisatie VNO-NCW van mening dat de NederlandseĀ overheid een deel van de beveiligingskosten van Schiphol moet betalen.

Schiphol zou niet meer geld kwijt mogen zijn aan beveiliging dan andere luchthavens. Daarom heeft de Nederlandse luchtvaartbranche, wat bestaat uit luchthavens, luchtvaartmaatschappijen en brancheorganisaties, een petitie aangeboden aan de vaste Kamercommissie van Infrastructuur en Milieu. In 2009 werd er namelijk een besluit aangekondigd waarin stond dat men voornemens was de beveiligingskosten op hetzelfde niveau te brengen als bij concurrerende luchthavens.

Schiphol zou een nadeel ondervinden omdat ze nu een groot deel van de kosten zelf moet dragen samen met de luchtvaartmaatschappijen. Veel andere internationale luchthavens krijgen subsidie toegekend voor beveiliging voor regels die door de overheid zijn opgelegd. Voor luchtvaartmaatschappijen wordt het dus minder aantrekkelijk om bijvoorbeeld tussenstops te maken op Schiphol. Ze moeten namelijk eigen beveiliging betalen en ook bijdragen aan de totaal 282 miljoen euro die Schiphol elk jaar kwijt is aan beveiliging. Sinds 2003 zijn de kosten voor beveiliging verdubbeld zo staat er in de aangeboden petitie te lezen.

Schiphol maakt ook steeds meer kosten als het gaat om beveiliging, mede door de terreurdreigingen en gerichte acties op andere luchthavens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here