Steeds vaker incidenten in de trein

0
923
Van Touran naar Mini tijdens nieuwe aanbesteding?

Steeds vaker worden er incidenten in de trein gemeld. De laatste cijfers laten een stijging zien van 56 procent, met een totaal van bijna 2000 incidenten. Ook op de stations is het bar en boos, daar nam de overlast met 18 procent toe. Sharon Dijksma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu bracht de kamer middels een brief op de hoogte van de cijfers.

Vooral zwervers, bedelaars en muzikanten zorgen voor een onplezierige ervaring op de stations en in de treinen. Dit valt te lezen in een rapport wat onlangs door de overheid werd uitgebracht. Op stations werden meer diefstallen gepleegd (18 procent meer) en vandalisme steeg met 20 procent. Volgens het rapport zou de stijging deels te wijten zijn aan het meer en vaker melden van incidenten. Dit komt vooral omdat er meer agenten en beveiligers worden ingezet op de treinen en stations.

De gegevens werden door de overheid verzameld om te kunnen evalueren hoe effectief de maatregelen zijn die zijn genomen om de sociale veiligheid op het spoort te vergroten. Aanleiding hiervoor was de zware mishandeling van een conductrice in een trein die richting Hoofddorp reed.

Betrekkelijk goed nieuws is er ook, het fysieke geweld nam wel af met 23 procent. In totaal werden er 254 meldingen gedaan met betrekking tot fysiek geweld en ook het aantal zwartrijders lijkt te verminderen nu veel poortjes op stations worden gesloten.

Conclusie van het onderzoek is wel dat er nog niet kan worden gezegd dat alle maatregelen helpen, ze zijn namelijk nog niet allemaal ingevoerd. Het plaatsen van toegangspoortjes en camera’s neemt veel tijd in beslag en worden in fases geïnstalleerd.

Het pakket van maatregelen dat het kabinet, Prorail en de NS aankondigen hield onder meer in dat op de twintig grootste stations een stationsagent zou komen, er meer camera’s zouden worden geplaatst en men de toegangspoortjes eerder zou gaan sluiten. Ook omvatte het plan de inzet van extra personeel op risicotreinen om op die manier agressie tegen te gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here