Dijsselbloem is klaar met gebedel om extra geld politie

0
873
Dijsselbloem is klaar met gebedel om extra geld

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft het op dit moment helemaal gehad met het gebedel om meer geld voor politie. “Het is niet van u roept en wij draaien. Ik ben er een beetje klaar mee. En laat ik het daar maar bij laten, anders ga ik nog veel lelijkere dingen zeggen”, zei hij na afloop van de ministerraad.

Eerder kwamen berichten naar buiten de politie en justitie dringen extra geld nodig hebben om hun taken goed te kunnen blijven uitvoeren. Justitie zou door het geldgebrek niet goed voorbereid zijn op bijvoorbeeld een terroristische aanslag.

Dijsselbloem stuurt de Voorjaarsnota naar de Kamer, hierin stelt het kabinet de begroting voor 2016 bij. Zo trekt het kabinet ruim 49 miljoen euro extra uit voor extra politie-inzet om de enorme asielstroom goed op te kunnen vangen.

Dat geld komt nog eens bovenop de 250 miljoen euro waarmee het budget van justitie al werd verhoogd. Met bijna 300 miljoen euro extra moet het ministerie van Veiligheid en Justitie het uitzingen tot het einde van het jaar.

Door niet nog eens extra geld uit te trekken voor het departement lijkt de minister de oproep van Openbaar Ministerie baas Herman Bolhaar volledig te negeren. Die zei eerder deze week ruim 40 miljoen euro per jaar extra nodig te hebben om het OM toekomstbestendig te maken. “De oplossing voor problemen ligt niet altijd alleen in vragen om meer geld, dat heeft de Algemene Rekenkamer pas nog onderschreven”, aldus Dijsselbloem.

Het begrotingstekort komt dit jaar 0,1 procentpunt lager uit dan verwacht, op 1,4 procent van het bruto binnenlands product. Dat komt vooral door een meevaller van 1 miljard euro door de aantrekkende economie.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here