Politie onderbezet voor openbare orde

0
1079
C2000 onvoldoende beveiligd

De Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) waarschuwt dat er steeds minder politie beschikbaar is voor de handhaving van de openbare orde. Gemeenten zijn steeds vaker afhankelijk van particuliere beveiligingsbedrijven en stadswachten. Om de handhaving toch te kunnen garanderen pleit de SMV er voor om de politietaken deels terug te brengen naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. Nu valt dat in zijn geheel onder het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De omvang van het ministerie van Justitie en Veiligheid is enorm, zo valt niet alleen de politie onder dit ministerie maar ook de brandweer. Sinds de komst van de Nationale Politie vallen deze diensten niet langer onder het ministerie van Binnenlandse Zaken. Door de omvang van het ministerie zou het een goede werking juist in de weg staan.

De politie heeft van oudsher al twee taken: hulpverlening (hierbij is de officier van justitie de gezagsdrager) en handhaving van de openbare orde (met de burgemeester als gezagsdrager) Sinds de invoering van de Nationale Politie in januari 2013 is het beheer over het gehele politieapparaat in handen van de korpschef die verantwoording aflegt aan de minister van Veiligheid en Justitie. Het risico bestaat dus dat, met de minister van Veiligheid en Justitie als eindverantwoordelijk, dat de politietaken steeds meer verschuiven naar de opsporing en minder naar het handhaven van de openbare orde.

Volgend de SMV zijn er duidelijke argumenten om de politie onder één ministerie onder te brengen. Beide politietaken zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden en de SMV gelooft ook in ‘politie van wijk tot wereld’ waarbij het handig is dat alle taken onder één ministerie vallen.

In de praktijk blijkt dit allemaal niet mee te vallen en pakt het helemaal anders uit. Zo worden veel politietaken inmiddels overgenomen door stadswachten, particuliere beveiligers en buitengewoon opsporingsambtenaren die volgens de SMV een heel ander niveau hebben dan de politie. Omdat de burgemeesters inmiddels geen beheer meer hebben over bepaalde taken zoeken ze zelf hun toevlucht tot andere oplossingen. Als gevolg hiervan is er al een nieuwe gemeentepolitie ontstaan met als gevolg dat de politietaken niet meer onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Iets wat men dus juist niet wilde.

De SMV wil daarom graag terug naar een systeem van checks and balances wat inhoudt dat beide ministeries (Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken) zorgen voor evenwicht tussen de beide politietaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here