Bitcoinbende uitgecijferd

0
900
Miljoenen Bitcoins gestolen na hack

Een bitcoinbende is door honderden rechercheurs van de politie ontmaskerd en opgepakt zo meldt dagblad de Telegraaf. Het zou voor het eerst zijn dat justitie heeft besloten om een criminele organisatie te vervolgen die gebruik maakt van de digitale valuta.

De politie heeft de krant zelf uitgenodigd om verslag te doen van de invallen die plaatsvonden in Putten, Rotterdam en Almere. Verdachten met een paspoort van Litouwen en Marokko zijn gearresteerd. In totaal gaat het om tien verdachten die vastzitten.

Volgens justitie zou de bitcoinbende handelen in drugs op het dark web. Dat is een afgeschermd deel van het internet waar veelal in gestolen goederen, wapens, drugs en medicijnen wordt gehandeld. De bitcoinbende zou voor 20 miljoen euro hebben verhandeld op het web.

De digitale munt bitcoin is aantrekkelijk voor de criminelen omdat ze niet onder toezicht staat van banken. De betreffende bitcoinbende liep tegen de lamp omdat ze grote aantallen bitcoins lieten omzetten naar echte valuta en dit via pinautomaten wilden opnemen. Hoewel de bende gebruik maakte van geldezels (personen die tegen betaling hun bankrekening beschikbaar stellen) liepen ze toch tegen de lamp omdat grote geldtransacties vaak worden gemeld bij de FIOD. UIteindelijk leidde dit tot de opsporing en aanhouding van de tien verdachten.

Volgens de krant is het niet voor het eerst dat criminelen gebruik maken van bitcoins. Aan de digitale munt zitten geen naam- of adresgegevens gekoppeld en kunnen dus redelijk anoniem gebruikt worden. Toch is dat ook beperkt, aan elke bitcoin hangt een uniek nummer en deze worden allemaal geregistreerd. Een opsporingsorganisatie zou dus kunnen volgen wat personen met hun bitcoins doen. Tot voor kort konden opsporingsinstanties niet veel beginnen tegen de munt en de bitcoinbende maar hebben daar inmiddels specialisten voor aangetrokken die betrokken zijn bij de opsporing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here