Begeleiders bij passeren AZC Kaatsheuvel

0
994
COA zwaar onder vuur na incidenten met asielzoekers

Kinderen die in het nieuwe jaar naar school gaan en langs de toekomstige opvanglocatie moeten krijgen begeleiders mee. Dit heeft de gemeente Loon op Zand besloten omdat diverse ouders zich niet konden laten overtuigen dat de veiligheid van hun kinderen gegarandeerd was. Het gaat vooral om kinderen die in Kaatsheuvel wonen en naar het speciaal onderwijs in Waalwijk fietsen.

De gemeente benadrukt dat de situatie rondom de opvang niet onveilig is maar dat ze er alles aan willen doen om de ouders en kinderen een veilig gevoel te geven. Vrijwilligers en (onbewapende) beveiligers gaan mee als begeleiders.

Vluchtelingenwerk Nederland vindt dat hiermee een verkeerd signaal naar de rest van Nederland wordt afgegeven en noemt de inzet van begeleiders stigmatiserend voor vluchtelingen. Volgens Martijn van der Linden van de organisatie werkt het juist contra-productief en is het stigmatiserend voor vluchtelingen.

De begeleiders gaan mee met een deel van de 60 leerlingen die in Kaatsheuvel wonen. Indien de begeleiders niet op tijd ingezet kunnen worden zal er een touringcar klaarstaan. Wie de kosten daarvan moet dragen is volgens de gemeente nog niet bekend.

Er zijn diverse malen gesprekken geweest met de betrokken ouders, maar dat heeft volgens Wethouder Ligtenberg niks opgeleverd. “Het is veilig, blijkt uit overleg met het COA en de politie. Maar we hebben ervoor gekozen om ouders niet te overtuigen van dat feit. Een deel van de ouders laat zich namelijk niet overtuigen”

De wethouder geeft aan dat het alleen om leerlingen gaat van het speciaal onderwijs omdat juist die groep structuur en helderheid nodig hebben. “We hebben er sterk over nagedacht of we geen verkeerd signaal afgeven. Dat het toch onveilig is. Maar we doen dit omdat het kinderen zijn die niet zomaar een andere route kunnen kiezen. Zo’n verandering kan een deel van de leerlingen niet aan.

De gemeente ontkent stelling dat het besluit genomen is omdat het onveilig zou zijn, maar Michael van Gils,  vader van een 12 jarig kind, geloofd dat niet. Hij is een van de bezorgde ouders die naar de gemeente is gestapt. Dat er maatregelen zijn genomen bewijst voor hem juist dat de situatie niet veilig is. “Die vluchtelingen komen met niets. Onze kinderen hebben mobieltjes. Kijk je weet gewoon niet wie die 1200 vluchtelingen zijn. Wij hebben gezegd: als er iets met onze kinderen gebeurt is de gemeente verantwoordelijk. Het is daarom goed dat de gemeente niet afwacht en deze maatregelen neemt”

Vluchtelingenwerk Nederland roept de gemeente op om nogmaals met de ouders om tafel te gaan. “Alleen door in gesprek te blijven kun je het wantrouwen wegnemen. Het is een heel verkeerd signaal om bij voorbaat toe te geven aan de onterechte gevoelens van angst”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here