Sfeer in asielzoekerscentra steeds grimmiger

0
481
COA zwaar onder vuur na incidenten met asielzoekers

Voor de buitenwereld lijkt er niets aan de hand. Asielzoekers lopen door de stad, maken een ommetje, doen hun boodschappen en proberen hun leven weer op te bouwen. Niets is minder waar zo blijkt uit de verklaring van Aletta Bulsink van CNV Dienstenbond tegenover Editie NL.

CNV Dienstenbond heeft diverse asielzoekers gesproken die aangeven dat geweld een dagelijks ritueel is. Het blijft niet alleen bij schelden. Ook het gebruik van wapens en soms biljartballen is aan de orde van de dag.

Enige tijd terug werd een beveiliger in Overloon geslagen door een asielzoeker. Dezelfde dag brak er een vechtpartij uit in een asielzoekerscentrum in Apeldoorn. Recenter was er nog een massale vechtpartij in het asielzoekerscentrum in Grave, daarbij zijn twee messen in beslag genomen.

Door de grimmige sfeer lopen de beveiligers die werkzaam zijn in een asielzoekerscentrum extra risico. De vraag naar ervaren personeel is te groot en de beveiligers kunnen de werkdruk niet meer aan. “Wij maken ons zorgen omdat er zo’n groot beroep wordt gedaan op beveiligers. Omdat er eigenlijk te weinig mensen zijn die op zo’n korte termijn aan alle kwalificaties kunnen voldoen. En omdat de toestroom ook blijft en de druk dus ook heel groot is” zo zegt Bulsink.

Ieder asielzoekerscentrum heeft beveiligers in dienst. Omdat er veel nieuwe centra bij zijn gekomen is de vraag naar ervaren beveiligers ook gestegen. Op dit moment zijn er te weinig gekwalificeerde beveiligers. “Die zijn er te weinig. Er wordt een zwaarder beroep gedaan op deze mensen dan bijvoorbeeld in een bedrijf. In een azc probeer je gastheer en gastvrouw te zijn en te helpen met allerhande hand- en spandiensten. Maar je moet natuurlijk ook ingrijpen als er dan wat gebeurt”

Normaal gesproken hebben beveiligers die in asielzoekerscentra werken trainingen gevolgd in het omgaan met agressie en hoe je het beste om kunt gaan met cultuurverschillen. Voor deze trainingen is op dit moment geen tijd omdat nieuwe medewerkers direct ingezet moeten worden op een locatie. Volgens Buslink worden er ongetrainde beveiligers aan het werk gezet op locaties en hoort dat niet voor te komen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here