Tips om identiteitsfraude te voorkomen

0
940
Identiteitsfraude met onder andere het rijbewijs

Het lijkt de gewoonste zaak van de wereld. Je komt aan in het hotel en de receptioniste vraagt om een kopie van je paspoort of ID-kaart. Of je huurt een auto en de medewerkers wil graag een kopie van je rijbewijs. In de meeste gevallen gaat dat uiteraard goed, maar het klakkeloos afgeven van een kopie van een document waarop je gegevens staan kan risicovol zijn. Criminelen kunnen gemakkelijk fraude plegen als ze die gegevens in handen krijgen.

Daarom staan hieronder een aantal handige tips die deze vorm van fraude kunnen voorkomen:

  • Schrijf op de kopie dat het een kopie is
  • Schrijf op de kopie voor wie het bedoeld is
  • Schrijf op de kopie de datum van afgifte
  • Streep op de kopie het burgerservicenummer door in de strook onderaan het paspoort (op het oude paspoort staat dit nummer rechts van het midden) Op het rijbewijs staat het burgerservicenummer op de achterzijde van het document (op het oude papieren rijbewijs staat het op de binnenkant van de eerste pagina.

Op deze manier kun je voorkomen dat criminelen gemakkelijk je gegevens kunnen gebruiken om identiteitsfraude mee te plegen. Een kopie van een document waar gegevens van missen is immers minder gemakkelijk te gebruiken. Vraag eventueel bij vertrek uit de hotelkamer of ze de kopie van het document kunnen vernietigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here